הקיווי הוא פרי טרופי ועשיר בויטמינים ומינרלים, שמתבל את הדיאטה שלנו בטעמים יחודיים וצבעים עזים. עם טעמים מתוקים וחמוצים בו זמנית, הקיווי הפך לפופולרי במגוון רחב של מנות, סלטים ודוכני פירות. במאמר זה, נסקור את כל הזנים של קיווי הקיימים בישראל ובעולם, נתאר כיצד לבחור את הקיווי האיכותי ביותר, ונספק טיפים לשמירה מיטבית על הפרי כדי להבטיח טריות ואריכות ימים.
זני קיווי: מה לבחור ואיך להכיר
קיווי ירוק (Hayward) – הזן הנפוץ ביותר בעולם ובישראל. הקיווי הירוק בעל קליפה חומה ושעירה, ומוכר בטעמו החמוץ-מתוק הנעים. צבעו הפנימי ירוק עז עם גרעינים קטנים שגוננים את טעמו הייחודי. הקיווי הירוק מתאים לשימוש בסלטים, מיצים, ועיטור מנות.
קיווי צהוב (Golden Kiwifruit) – זן זה מכונה גם קיווי זהב או קיווי גולדן. הוא בעל קליפה דקה יחסית וללא שיער, וצבעו פנימי צהוב זהוב. טעמו מתוק יותר מהקיווי הירוק, והקיווי הצהוב מציע חווית טעם עשירה ורעננה. הוא מושלם לשימוש במאכלים מתוקים ומאוד מתאים לשימוש כקישוט במנות יוקרה.
קיווי דל שיער (Baby Kiwifruit) – הידוע גם בשם "קיווי סיני" או "קיווי דל שיער". הוא קטן יותר מהקיווי הרגיל, בעל קליפה דקה וניתנת לאכילה, וטעמו מתוק ועסיסי מאוד. הקיווי דל שיער ניתן לאכילה עם הקליפה, ומצוין לשימוש כתוספת לסלטים ולחטיפים.
קיווי אדום (Red Kiwifruit) – קיווי אדום הוא זן נדיר יותר עם צבע פנימי אדום עז, אשר מוסיף צבע וטעם חד למנות. קליפת הפרי דקה וחלקה, והטעם החמוץ-מתוק שלו מצוין לשימוש בקינוחים ובסלטים. זן זה הוא פחות נפוץ אך משתלב מצוין במגוון רחב של מתכונים.
כיצד לבחור קיווי איכותי
ביקור בדוכני פירות, שוק איכרים או יריד פירות וירקות הוא הזדמנות מצוינת למצוא קיווי איכותי. הנה כמה טיפים חשובים לבחירת קיווי טוב:
בדיקת רכות – הקיווי צריך להיות מעט רך למגע, אך לא רך מדי. אם הוא קשה מדי, ייתכן שהוא לא הבשיל. אם הוא רך מדי, סביר להניח שהוא יתרם מעבר למועד השיא שלו.
צבע – צבע הקליפה חשוב גם הוא. בקיווי ירוק, הקליפה צריכה להיות חומה עם מעט שיער. בקיווי צהוב, קליפה צריכה להיות צהובה וללא שיער. בקיווי דל שיער, קליפה צריכה להיות ירוקה ומבריקה.
מראה קליפת הפרי – הקליפה צריכה להיות חלקה וללא פגמים בולטים. קימוטים, סדקים או כתמים עלולים להעיד על פרי שהחל להתייבש או להתקלקל.
הימנעות מקלקול – הימנעו מקיווי שיש עליו כתמים כהים או רכים מאוד, מכיוון שאלה יכולים להיות סימנים לכך שהפרי החמיץ.
איך לשמור על קיווי בצורה מיטבית
שמירה נכונה על הקיווי תעזור לשמור על טריותו וטעמו לאורך זמן. הנה כמה טיפים חשובים:
אחסון בטמפרטורת החדר – קיווי לא בשל ניתן לאחסן בטמפרטורת החדר למשך מספר ימים. לאחר הבשלתו, מומלץ להעבירו למקרר.
אחסון במקרר – קיווי בשל ניתן לאחסן במקרר כדי להאריך את זמן השימוש בו. קיווי יכול להחזיק במקרר עד שבועיים. אחסנו אותו בקופסה אטומה או בשקית ניילון.
הקפאה – אם ברצונכם לשמור על קיווי לאורך זמן, תוכלו לחתוך אותו לחתיכות ולהקפיא בשקית ניילון אטומה. קיווי קפוא מצוין לשימוש במיצים, סמוזי או קינוחים.
הימנעות מחשיפה למים – אל תשטפו את הקיווי לפני האחסון במקרר. מים יכולים לגרום לקלקול מהיר יותר של הפרי.
שימור שלם או חצי שלם – אם קילפתם את הקיווי, אחסנו אותו במיכל אטום במקרר כדי לשמור על טריותו ולמנוע מריחות לא רצויים.
סיכום
הקיווי הוא פרי בעל יתרונות תזונתיים רבים, עם מגוון רחב של זנים שמציעים טעמים שונים ושימושים קולינריים מגוונים. בין אם אתם רוכשים קיווי בשוק איכרים, דוכן פירות וירקות או יריד פירות וירקות, הקפידו לבחור פרי טרי ואיכותי. שמירה נכונה על הקיווי תאפשר לכם להפיק את המיטב מהפרי וליהנות ממנו גם לאחר רכישתו. הקיווי יכול להוסיף צבע וטעם לכל מנה, ומשתלב בצורה מושלמת בסלטים, קינוחים ומיצים.